Carnaval en rugklachten

Carnaval is een paar dagen een geweldig feest in onze regio. Carnaval gaat gepaard met dansen en springen, sjunkelen van links naar rechts, optochten en/of een polonaise lopen of lang staan om de prachtige praalwagens en groepen te zien genieten.

Wij hebben voor jullie enkele tips om de carnaval met zo min mogelijk rugklachten door te komen, zodat je kunt blijven genieten. Velen van ons gaan non-stop los en het is dan ook zeker niet raar als jij je na afloop ineens stijf voelt worden in je rug, nek of schouders. Deze dagen vraag je gewoonweg net wat meer van je lichaam dan normaal en dan kan de vermoeidheid toeslaan. Je ‘overbelast’ je lichaam net even meer dan anders en dat kan leiden tot nek-, rug- en schouderklachten. Wij zien in onze praktijk tijdens en na de carnaval altijd een toename van deze klachten. Daarom hebben we al enkele tips voor jullie om je voor te bereiden om zo goed mogelijk deze carnaval door te komen.

Better in is better out!

Hoe sterker je lichaam uiteindelijk de carnaval in gaat, hoe sterker je door de dagen heen komt en hoe beter je natuurlijk herstelt van activiteit (of eventuele klachten die daarmee gemoeid zijn). Ben je nog niet aan de slag met het krijgen van een sterk lichaam, dan begin vandaag nog met wat oefeningen die je rug voorbereid op wat er gaat komen. Hieronder delen we drie simpele oefeningen met je:

  1. Hol- en bol maken van de rug (op handen en knieën of in zit) om beweeglijk te worden en/of te blijven en ook bij klachten de rug beter te laten doorbloeden, waardoor u weer sneller herstelt
  2. In ruglig één of beide knieën vastpakken en naar de borst trekken totdat u enige rek voelt in de onderrug. Dit 5-10 sec vasthouden en de voeten weer rustig gecontroleerd neerzetten
  3. Spierversterkende oefeningen voor buik- en rug passend bij uw situatie en mogelijkheden. Dit kan bij uw lokale fitnessschool, maar kan ook prima in uw thuissituatie met elastieken of gewichtjes

Let erop dat je ‘goed’ feestviert!

De optocht lopen of gaan kijken vraagt natuurlijk wel wat van je lichaam. De beste houding als je langere tijd moet lopen of staan is om je rug in ieder geval niet te veel ‘hol’ te maken. Kantel daarnaast je bekken regelmatig door je rug hol en bol te maken tijdens het staan en gaan. Verdeel je gewicht ook over beide benen en wissel dit af tijdens het staan. Blijf zoveel als mogelijk in beweging en wees niet te gespannen. De koud draagt bij aan een verkrampte houding en extra spanning in de spieren. Zorg dus de juiste kleding.

Geniet, maar drink met mate

Het vloeit alcohol met deze dagen en we gaan jullie niet adviseren om niet te drinken. Weet wel dat het drinken van alcohol je lichaam uitdroogt. Je verliest dus vocht. Dit al naast het vocht wat je misschien al extra verliest door alle inspanning. Ons lichaam bestaat voor een groot gedeelte uit vocht en jouw lichaam heeft dat ook nodig om goed te kunnen functioneren en herstellen. Helaas ziet jouw lichaam alcohol als ‘giftig’ en neemt het de alcohol als eerste op om dit zo snel mogelijk te verwerken. Dat gaat helaas niet zo snel als we willen en alcohol vertraagt een hoop processen in ons lichaam. Niet alleen je reactievermogen en danskwaliteiten, maar ook klachten en herstelvermogen(s) worden onderdrukt. Als de alcohol zijn werking verliest, komt de man met de hamer en die slaat soms op meer plekken dan alleen ons hoofd.

Verzorg jezelf goed

Drink lekker je biertjes tijdens het feesten en probeer af en toe ook eens wat anders te drinken om jezelf te hydrateren. Denk aan je slaapuurtjes en probeer op de momenten dat je geen carnaval viert net even iets beter voor je lichaam te zorgen en het ook weer de vitamines en mineralen te geven om je weerstand en herstelvermogen op peil te houden of weer te brengen. Na de carnaval kan je daar in de ‘week after’ wat extra aandacht aan geven. Het is niet voor niets dat veel mensen na de carnaval lichamelijke klachten krijgen of ziek worden. Zorg goed voor jezelf en geniet!

Heeft u vragen of mochten deze tips u toch niet hebben kunnen helpen tot het voorkomen van klachten? Dan staan we uiteraard voor u klaar om u te helpen.