manuele therapie

Manuele therapie is een therapie waarbij er na een nauwgezet onderzoek, klachten en stoornissen van het gehele bewegingsapparaat kunnen worden verbeterd. Tijdens de therapie worden de gewrichten van het lichaam met bepaalde technieken bewogen ( waaronder het bekende “kraken”).

Doel is het verminderen en zo mogelijk het opheffen van de bewegingsbeperkingen en pijn. Een structurele verbetering van de activiteiten

van het algemeen dagelijks leven (thuis, werk en sport) is hierbij het doel op de iets langere termijn. Klachten in de wervelkolom en/of ledematen ontstaan wanneer gewrichten niet goed werken. Zo’n stoornis van het gewricht wordt ook wel “functiestoornis” genoemd. Vaak is een kortere of langere overbelasting of een trauma van het gewricht de oorzaak van de klacht. Bewegen wordt dan moeilijk en pijnlijk. Als gevolg hiervan kunnen spieren verkrampen en kan de pijn uitstralen naar andere delen van het lichaam. Met behulp van manuele therapie kan de stoornis van de gewrichten worden verminderd of verholpen.

De manueel therapeut spoort de oorzaak van de klacht op en behandelt deze.|
De behandeling bestaat uit het herstellen van de afgenomen beweeglijkheid van het gewricht, door het toepassen van specifieke passieve en actieve mobiliserende technieken. Bij een teveel aan beweging in het gewricht leert de therapeut de cliënt deze te stabiliseren door middel van training. De pijn neemt dan af, waarna de beweging in de gewrichten en de houding verbeteren.

 

 

Voor welke klachten is manuele therapie bedoeld?

1. Hoofd- en nekpijn;
2. bepaalde vormen van duizeligheid;
3. nek-en schouderklachten die doortrekken tot in de armen;
4. rugklachten hoog in de rug met rib en borstpijn;
5. lage rug en heupklachten evt. met uitstraling in de benen;
6. steeds terugkomende klachten aan de ledematen, zoals enkel-, knie-, elleboog- en polsklachten.

Menu Title