Kinesiotaping / Medical Taping Concept (MTC)

MTC of kinesiotaping is een ondersteuning van de fysiotherapie waarbij gebruik gemaakt word van aansturing of juist remming van bepaalde prikkels in het lichaam.

Kinesiotaping kent zijn oorsprong in Japan en Korea. Hier werden destijds elastische tapemethodes ontwikkeld vanuit de gedachte dat beweging en spieractiviteit essentieel zijn om gezondheid te behouden of te herstellen. Deze elastische tapesoort ondersteunt de spier in zijn functie, zonder deze te beperken in hun beweging. In tegenstelling tot de conventionele manier van tapen, welke de bewegingsvrijheid direct vermindert en immobiliseert. Door de spier op deze manier te behandelen, wordt het lichaamseigen herstelproces in werking geactiveerd. De tape ondersteunt precies dat, wat het lichaam onder optimale omstandigheden zelf zou doen.

Door de elasticiteit van de tape heeft deze een ‘liftende’ werking op de huid. Deze geeft daardoor, op plaatsen waar pijn ervaren wordt, een onmiddellijke drukvermindering, waardoor de bloedcirculatie en de lymfeafvoer weer worden hersteld. De druk op de pijnreceptoren neemt af, de ervaren pijn vermindert en dit maakt het automatisch mogelijk om beter te kunnen bewegen.

De anti-allergische, ventilerende, huidvriendelijke en waterbestendige(!) eigenschappen van de tape zorgen voor meer comfort tijdens de draagtijd van de tape.

De volgende functies en effecten kunnen MTC toebedeeld worden:

1. Spierfunctie verbeteren door tonusregulatie.
2. Belemmeringen in bloedcirculatie en lymfeafvoer opheffen.
3. Pijndemping.
4. Ondersteunen gewrichtsfunctie, door:

· stimuleren van proprioceptie
· correcties van de bewegingsrichting
· vergroten van de stabiliteit

5. Neuro-reflectoire beïnvloeding.

Het toepassingsgebied van kinesiotaping is breed te noemen. Nabehandeling van blessures, reduceren van ontstekingen of vochtophopingen (oedeem, maar ook haematomen), houdingscorrecties, behandeling van klachten door overbelasting (zoals RSI, tennis- of golfelleboog). Ook neuro-reflectoire beïnvloeding, bijvoorbeeld bij hoofdpijn, behoort tot de mogelijkheden, evenals profylactisch tapen.

Uw lichaam verdient de beste behandeling

Neem contact met ons op