Kinderfysiotherapie

Onze kinderen leggen vanaf de geboorte de basis voor hoe zij later in hun leven gaan bewegen. Zij ontwikkelen spelenderwijs hun zintuigen en leren verschillen vormen en manieren van bewegen. Bij de meeste kinderen gaat dit eigenlijk vanzelf en zonder problemen. Uw kind leert omrollen, kruipen, zitten, lopen, zwemmen, fietsen, schrijven en knutselen. Uw kind wordt steeds zelfstandiger.

Soms kan het toch zo zijn dat deze ontwikkeling anders verloopt. Dit kan een onderliggende reden hebben zoals een ongeluk of pijn, maar ook bij een specifieke ziekte of aandoening. Soms heeft het kind gewoon net even een extra handje hulp nodig en een duwtje in de rug om weer verder te komen. Om uw kind weer verder te helpen met zijn/haar ontwikkeling heeft dat speciale aandacht nodig. Dan is het belangrijk dat u een kinderfysiotherapeut raadpleegt om uw kind spelenderwijs te helpen om weer beter te bewegen, spelen en sporten. Een kinderfysiotherapeut is gespecialiseerd het bewegen van kinderen van 0 tot 18 jaar. De kinderfysiotherapeut kijkt, onderzoekt en behandelt, maar geeft ook aan u als ouder(s) voorlichting en advies. Indien wenselijk, komen wij gewoon bij u thuis in de vertrouwde omgeving van het kind om te helpen.

Hoe zetten wij samen de eerste stap:

We beginnen altijd met een intakegesprek. In dit gesprek kijken we samen met u als ouder(s) wat de hulpvraag is. Vervolgens kijkt en onderzoekt de kinderfysiotherapeut uw kind. Zo krijgen we een duidelijk beeld van de klacht en het bewegen van het kind. Soms betrekken we zelfs de arts of een leerkracht erbij om een totaal beeld te krijgen. De uitkomsten bespreken we met u en uw kind. Samen stellen we vervolgens een behandelplan op en zetten we samen de schouders eronder. Ondertussen geven we u en uw kind, naast oefeningen, ook voorlichting en advies. U weet precies waar u aan toe bent

Baby’s
(0-1 jaar)

Dreumes, peuter & kleuter
(1 t/m 6 jaar)

Basisschoolkind
(6 t/m 12 jaar)

Jongeren
(12+)

Baby’s (0-1 jaar)

Baby’s (0-1 jaar) groeien en ontwikkelen enorm snel. Soms kan er een afwijkende ontwikkeling zijn bij uw baby en dan is daar wat extra hulp bij nodig. Babyfysiotherapie kan helpen bij de ontwikkeling van de motorische vaardigheden van uw baby.

Hoe ziet een onderzoek eruit?

Wij komen bij baby’s tot 1 jaar altijd bij u aan huis. Dit is de vertrouwde omgeving waarin uw baby zich veilig voelt. Deze ontspannen situatie helpt onze kinderfysiotherapeut om alles in de beste situatie te kunnen beoordelen en rustig met u te kunnen bespreken. Hier voelt uw baby zich het meest op zijn/haar gemak. Als kersverse ouder(s) hoeft u dan ook niet het huis uit voor een behandeling en passen wij ons zodoende aan op uw planning (en die van de baby).

Bij de eerste afspraak aan huis stelt de kinderfysiotherapeut altijd de nodige vragen om een duidelijk beeld te krijgen van de geschiedenis en de huidige situatie van je baby. Denk hierbij ook aan vragen over de zwangerschap en de bevalling. U kunt als ouder(s) zijnde ook direct laten zien waar u misschien in uw thuissituatie tegenaan loopt en dit ter plekke laten zien. We kijken samen met u hoe we alles voor u en uw baby zo kunnen inrichten dat er weer vooruitgang is.

Onze kinderfysiotherapeut observeert en onderzoekt de bewegingen van uw baby. We gebruiken speciale testen die de motorische ontwikkeling in kaart brengen om zo te beoordelen of deze past bij de leeftijd van uw baby. We bespreken direct onze bevindingen met u en stellen samen een behandelplan op.

Hoe ziet een behandeling eruit?

Uw baby, maar ook U, staan centraal. Wij betrekken u intensief in dit proces.
De therapeut bespreekt de uitslag van het onderzoek met u als ouders en samen wordt er een behandelplan opgesteld. We leren u specifieke adviezen en/of oefeningen aan, die u op een speelse manier zelf dagelijks kunt doen met uw baby. Dit draagt ook weer bij aan een leuke binding tussen u en uw pasgeborene.

Veel voorkomende motorische problemen bij baby’s:

  1. Voorkeurshouding of asymmetrische houding
  2. Moeite met omrollen, zitten, kruipen of lopen
  3. ‘Slappe’ baby of juist een baby die zich overstrekt
  4. Billenschuiven i.p.v. kruipen
  5. Orthopedische- of neurologische afwijking
  6. Aangeboren aandoeningen of syndroom
  7. Vroeggeboorte
  8. Huilbaby
  9. Geboortetrauma
  10. Na een operatie (bijvoorbeeld een hartoperatie)

Op het consultatiebureau wordt uw baby al goed in de gaten gehouden. Soms verwijzen zij u door naar een kinderfysiotherapeut. Het kan ook zijn dat u als ouder(s) gewoon zorgen of vragen heeft over de ontwikkeling van uw baby. Neem dan gerust met ons contact op. Wij proberen u zo snel mogelijk hulp te bieden (of te overleggen met anderen wat voor u nodig is).

Bij Movero Vita zijn we er voor u en uw baby!

 

 

Dreumes, peuter & kleuter (1-6 jaar)

Elke leeftijd betekent voor een kind weer nieuwe (motorische) ontwikkelingen. Een dreumes, peuter en kleuter (1-6 jaar) gaat plots heel snel van lopen, naar rennen en klimmen.

Als deze ontwikkeling anders loopt dan normaal, kan onze kinderfysiotherapeut uw kind helpen.

Denkt u hierbij bijvoorbeeld aan de volgende problemen:

  1. Uw kind beweegt anders dan leeftijdsgenoten
  2. Afwijkend looppatroon
  3. Een aangeboren aandoening of syndroom
  4. Revalidatie na een trauma

Hoe ziet een onderzoek eruit?

Onder de leeftijd van 4 jaar komen wij het liefst bij u aan huis en vanaf 4 jaar komt u met uw kind naar onze praktijklocatie. Tijdens het eerste bezoek zal onze kinderfysiotherapeut op een ontspannen en speelse wijze eerst een beetje vertrouwen opbouwen. Dat is nodig om een gedegen onderzoek te kunnen doen waarin wij de motoriek van uw kindje observeren en beoordelen. Ondertussen stellen wij u ook enkele vragen om een duidelijk beeld te krijgen van de geschiedenis en de huidige situatie van uw kind. Tijdens het onderzoek maken wij gebruik van speciale testen en doen we eventueel nog aanvullende onderzoeken.

Onze kinderfysiotherapeut bepaalt vervolgens of het bewegen past binnen de normale ontwikkeling. Niet elk kind ontwikkelt zich even snel en dat is helemaal niet erg en ook niet altijd direct een probleem. Wij bespreken met u welke mogelijkheden er zijn en bepalen samen met u wat er verder gaat gebeuren.

Hoe ziet een behandeling eruit?

Kinderen spelen graag en daarom is het belangrijk dat wij uw kind op een speelse manier zich verder laat ontwikkelen.
Oefening baart kunst en sommige kinderen hebben soms net even wat meer oefening nodig om een bepaald iets onder de knie te krijgen.

Onze kinderfysiotherapeut heeft verschillende manieren om uw kind bepaalde vaardigheden aan te leren. Daarnaast geven wij ook u als ouder tips en adviezen over het (beter) bewegen van uw kind.

Basisschoolkind 6 t/m 12 jaar

Een nieuwe fase voor uw kind waarin ze veel nieuwe vaardigheden leren. Denk aan schrijven, lezen, zwemmen en fietsen, maar ook leren ze hun veters strikken, kleuren ze binnen de lijntjes en leren ze knippen.

Soms heeft een kind wat meer oefening nodig om een bepaalde vaardigheid onder de knie te krijgen. Dit kan soms leiden tot een achterstand in de motorische ontwikkeling. Daar kan onze kinderfysiotherapeut uw kind bij helpen en de motorische ontwikkeling op een speelse en leuke wijze stimuleren, zodat uw kind weer prima meekan met leeftijdsgenootjes.

Denkt u hierbij bijvoorbeeld aan de volgende problemen:

  • Schrijfproblemen
  • Afwijkend looppatroon
  • Astma
  • Hoofdpijn
  • Sportblessures
  • Revalidatie na trauma
  • Groeipijnen
  • Onhandige motoriek
  • Een aangeboren aandoening of syndroom

Hoe ziet een onderzoek eruit?

U komt met uw kind naar onze praktijklocatie. Tijdens het eerste bezoek zal onze kinderfysiotherapeut op een ontspannen en speelse wijze eerst een beetje vertrouwen opbouwen. Dat is nodig om een gedegen onderzoek te kunnen doen waarin wij uw kind (en u) kunnen vragen waar hij/zij tegenaan loopt en/of moeilijkheden mee ervaart. We onderzoeken uw kind en bekijken waar nodig de motoriek. Daaropvolgend nemen we speciale testen af en soms doen we ook nog enkele aanvullende onderzoeken om specifieke problemen in kaart te brengen.

We bespreken vervolgens met u en uw kind onze bevindingen, zodat jullie niet met vragen naar huis gaan. Niet elk kind ontwikkelt zich even snel en dat is helemaal niet erg en ook niet altijd direct een probleem. Indien een behandeling noodzakelijk is, bespreken met u en uw kind welke mogelijkheden er zijn en bepalen we samen wat er verder gaat gebeuren.

Hoe ziet een behandeling eruit?

Kinderen spelen graag en daarom is het belangrijk dat wij uw kind op een speelse manier zich verder laat ontwikkelen. Oefening baart kunst en sommige kinderen hebben soms net even wat meer oefening nodig om een bepaald iets onder de knie te krijgen.

Onze kinderfysiotherapeut heeft verschillende manieren om uw kind bepaalde vaardigheden aan te leren. Daarnaast geven wij ook u als ouder tip en adviezen over het (beter) bewegen van uw kind.

Jongeren (12+)

In deze leeftijdsfase vinden er een aantal belangrijke lichamelijke ontwikkelingen plaats bij uw jongere. Dit kan soms gepaard gaan met lichamelijke klachten.

Onze kinderfysiotherapeut is gespecialiseerd hierin en kan een goede inschatting maken over de ernst van deze klachten. We geven uw jongere en uw vervolgens tips en adviezen en indien noodzakelijk bespreken we welke behandelmogelijkheden er zijn.

Hoe ziet een onderzoek eruit?

De kinderfysiotherapeut zal eerst middels een vraaggesprek duidelijk proberen te krijgen wat precies de klachten zijn en waarvoor er hulp nodig is.

Vervolgens gaan we een onderzoek doen waarbij we naast testen ook enkele bewegingen laten uitvoeren om erachter te komen wat de oorzaak is van de klachten en hoe wij deze kunnen verhelpen.

Hoe ziet een behandeling eruit?

Aan de hand van de uitkomsten van het onderzoek stellen we samen met uw jongere en u een behandelplan op.

Soms bestaat de behandeling uit bewegingstherapie met thuisoefeningen, maar het kan ook zijn dat we lichamelijk iets gerichter moeten behandelen. Daarnaast krijgt uw jongere van ons ook tips en adviezen om thuis zelfstandig eraan te werken of om eventueel klachten in de toekomst te voorkomen.

Uw lichaam verdient de beste behandeling

Neem contact met ons op