Dry Needling

Binnen Movero Vita is dry needling een behandelmethode die wij vaker toepassen bij specifieke (chronische) spierklachten. Deze klachten worden ook wel eens myofasciale pijnklachten of myofasciaal pijnsyndroom genoemd. Dry needling kan dan een zeer effectieve behandeling zijn om van uw klachten af te komen.

Wat is dry needling?
Dry needling is een behandelmethode waarbij de fysiotherapeut een ‘droge’ (dry) accupunctuurnaald gebruikt om eventuele triggerpoints, spierverhardingen, verkrampingen of onbegrepen spierklachten langdurig te ontspannen.

Vanwege het gebruik van hetzelfde soort naald worden dry needling en accupunctuur wel eens met elkaar vergeleken, maar het zijn twee verschillende behandelingen. Accupunctuur focust zich op een ‘energiebehandeling’, waarin naalden oppervlakkig in de huid geplaatst worden met verschillende doeleinden. Bij dry needling gebruikt onze fysiotherapeut één naald, waarmee hij kortdurend de spier ‘behandelt’ en specifieke punten genaamd ‘triggerpoints’ prikkelt.

De behandeling
Onze fysiotherapeuten voeren allereerst een gedegen vraaggesprek en onderzoek uit om te bepalen of uw klachten middels dry needling behandeld kunnen worden.

De behandeling is vervolgens gericht op het uitschakelen van ‘triggerpoints’ door gericht met het naaldje de betrokken spieren aan te ‘prikken’. Soms moeten er meerdere spieren behandeld worden.

Het inbrengen van het naaldjes voelt u amper. Op het moment dat de ‘triggerpoint’ wordt aangeprikt, spant de spier zich kort aan. Dat kan een soort kramgevoel/spierpijngevoel geven. Na de behandeling kan de spier vermoeid of stijf aanvoelen, maar krijgt u ook oefeningen om de spier adequaat te bewegen. Zo is de reactie maar van korte duur en weet u zelf ook hoe u met de oefeningen en gerichte adviezen de situatie kunt verbeteren en onderhouden. Denkt u bijvoorbeeld aan klachten zoals:

  • Kaak gerelateerde klachten
  • Overbelasting of sportblessures
  • Hoofd- en nekpijn (ook migraine)
  • Kauwproblemen
  • Stijve spieren en gewrichten
  • Klachten van nek, schouder, arm, elleboog, onderarm en pols
  • Klachten van de lage rug, heup, bil- en beenspieren

Movero Vita is uw specialist voor dry needling!

Uw lichaam verdient de beste behandeling

Neem contact met ons op